دسته بندی نشده

سولات متداول

در این قسمت از وب سایت اتحادیه به مرور سوالات متداول در موضوعات : شناخت فرش دستباف، معرفی اتحادیه، خدمات اتحادیه و .. خواهیم پرداخت.

در صورت داشتن هر گونه سوال جدید که قبلاً مطرح و پاسخ داده نشده است، میتوانید به صفحه تماس با ما مراجعه و از آن طریق با ما در ارتباط باشید.

پرسش: به چه علت تارو پود فرش بیرون میزند؟

پاسخ: بعد از اتمام بافت فرش چون گره ای در پشت آن وجود ندارد آنها را آهار کرده و با چسبی که برای اینکار درست شده به پشت فرش برای استحکام و پایداری پیشتر میچسبانند تا از هم گسسته نشود. فرش های 500 شانه سخت و سفت تر از فرش های ریزبافت تر است به دلیل استفاده کمتر از چسب، در آهار کردن فرش مابقی تار و پودها به فرش میچسبد که شبیه به نخ های اصلی است و قابل شناسایی نیست، این تار و پودها ممکن است بر اثر شستشو و بعد از مدتی استفاده بیرون بزند که این مشکل با قیچی کردن بدون رساندن آسیب به فرش حل میشود.

پرسش: علت بالازدگی فرش هنگام بافت چیست؟

پاسخ:
1. ممکن است چله کشی خیلی سست و یا خیلی محکم انجام شده باشد در این صورت با استفاده از پیچ های سردار چله را محکم و یا نرم تر کنید.
2. کم کوبیدن پود کلفت و یا بالعکس محکم کوبیدن پود نازک یکی از دلایل بالازدگی فرش است، به عنوان مثال در رجشمار 46 فواصل 10 رج باید 1/5cm باشد.
3. از همان ابتدای بافت فرش چله ها باید مرتب باشد زیرا بعدها دچار مشکل میشوید.
4. یکی از دلایل معدود در بالازدگی فرش کمتر بودن چله کشی فرش نسبت به عرض کارتان است که باید از قبل بررسی شود.

پرسش: چگونه میتوان پوسیدگی و رفوشدگی فرش را تشخیص داد؟

پاسخ: با بررسی پشت فرش در نواحی ای که بافت نامناسب و ناهماهانگ داشته باشد میتوان فرش پوسیده و یا رفو شده را شناسایی کرد. بخش های اصلاح یا رفو شده عموما زبر و ضخیم تر از ديگر قسمت های فرش است و با اندکی توجه و باریک بینی تمام نشانه های سوزن خوردگي در آن قابل رویت است و از این گذشته اگر به نواحی مختلف فرش بدگمان هستید با تا كردن آن قسمت ها صدای پوسیدگی و یا شکستگی خفیفی به گوش خواهد رسید. در هنگام وارسی پرزهاي فرش دقت داشته باشيد پرزهای فرش در نواحی مختلف به یک اندازه باشد و هیچ قسمتی موج دار نباشد .در نهایت پرداخت توسط افراد غیر متخصص و شستشوی نامناسب فرش .ممکن است الیاف را از بین برده و پرزها نامرتب جلوه دهد.

پرسش: هنگام خريد فرش دستباف بايد به چه نکته هايي توجه کنيم؟

پاسخ: فرش دستباف نه تنها يک کالاي کاربردي و مصرفي است بلکه بافته‌اي است داراي جنبه‌هاي گوناگون هنري، فرهنگي، اجتماعي، اقتصادي و … . بنابراين بايد به هنگام خريد به اين جنبه‌ها توجه داشت.

• هنگامي که تصميم به خريد يک فرش دستباف گرفتيد، نخست بايد از سلامت بخشهاي مختلف آن اطمينان حاصل کنيد. براي اين منظور آسان‌ترين شيوه، نگريستن به پشت فرش و لمس کردن قسمتهاي مختلف آن است: با نگاه کردن به پشت فرش مي‌توان از يکنواختي و نظم بافت آگاه شد.
• عبور مرتب تاروپود فرش از ميان هم، نداشتن سوراخ، پارگي، ساييدگي و نيز نبود قسمتهاي رفو شده از جمله مواردي هستند که بايد به آنها دقت شود.
• سطح پرزهاي فرش بايد يکنواخت باشد که با کشيدن دست به روي فرش، مي‌توان به اين امر پي برد.
• بافت فرش بايد مطابق طرح و نقشه باشد و نقشمايه‌هاي آن بايد زيبا و دلنشين باشند. اگر در برخي قسمتها نقشه‌ها از حالت طبيعي خارج شده باشند (له و کوبيده بوده و يا ازدياد طول در آنها ديده شود)، نشانه وجود عيب در فرش است.
• يکنواخت نبودن لبه‌هاي فرش، يکسان نبودن اندازه اضلاع روبه رو، قرار نگرفتن کامل فرش روي سطح صاف (بالا ايستادن برخي قسمتها)، خالي بودن بخشي از فرش، از نقشه (حذف شدن يکي از نگاره‌ها به هنگام بافت)، و مواردي از اين دست، نشانه‌هاي وجود عيب در فرش هستند که از ارزش آن مي‌کاهند.
• رنگهاي به کار رفته در فرش بايد در همه جاي فرش به يک درجه و يکنواخت باشند و بايد توجه کرد که رنگهاي گياهي و طبيعي بسيار ارزشمندتر از رنگهاي شيميايي هستند.