اخبار

سالانه ۴۰ هزار مترمربع فرش دستبافت در همدان تولید می‌شود

اکثریت تولیدات فرش دستبافت استان همدان به تهران ارسال شده و از آنجا به سایر استان‌ها فرستاده می‌شود.

به گزارش روابط عمومی اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان فرش ایران به نقل از ایسنا،  استان همدان دارای ۴۰ برند فرش بوده که هر شهر استان دارای دو تا سه طرح است، از جمله برندهای معروف شهرستان همدان می‌توان به پرطاووسی، حاج‌خانمی و انجلاس از جمله معروف‌ترین طرح‌ها و نقشه‌های بومی فرش دستباف شهرستان ملایر میشن، جوزان، چهارچنگ و حسین‌آباد، شهرستان بهار طرح تاج‌آباد، شهرستان تویسرکان طرح «آقا صادقی» و «ماهی» و «مالیچه»، شهرستان اسدآباد ماهی درهم (هراتی)، شهرستان رزن طرح «سوزن»، شهرستان نهاوند طرح کله گلی، سالاری، نقشه تاریخی، عشوند و گل حیدر اشاره کرد.

از زمان تحریم‌ها تاکنون فرش‌بافان استان همدان به تبع دیگر همکاران خود در سطح کشور در بحث بازار فروش و صادرات فرش دستبافت به سایر کشورها دارای مشکل هستند که به گفته این بافندگان فرش این امر به یکی از دغدغه‌های آنان تبدیل شده است و بافندگان از نبود بازار مناسب رنج می‌برند در عین حال می‌بافند به این امید که آینده بهتری در انتظارشان باشد.

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه حمایت از فرش دستبافت نیازمند برنامه‌ریزی کلان است و برای حل و فصل مشکلات صنعت فرش دستبافت علاوه بر سطح کلان، در سطح استان نیز تلاش می‌کنیم، اظهار کرد: در حال حاضر معیشت حدود ۲.۵ میلیون نفر از جمعیت ایران به تولید و فروش فرش وابسته است ضمن اینکه در حوزه بهار و کبودراهنگ هم حدود ۲۰ هزار نفر در این صنعت فعالیت دارند.

فتح الله توسلی بیان کرد: صنعت فرش دستبافت ایران در اوج فروش فرش دارای بیش از چهارتا پنج میلیارد دلار صادرات بود که متأسفانه در سال‌های اخیر به دلیل تحریم‌ها صادرات فرش ایرانی کاهش بسیار محسوسی داشته و این میزان صادرات به کمتر از ۱۰ میلیون دلار تقلیل پیدا کرده است که در استان همدان و شهرستانهای بهار و کبودراهنگ نیز به تبع کشور این وضعیت وجود دارد.

وی تصریح کرد: صادرات فرش دستبافت ایرانی به دلیل وجه اقتصادی و هویتی آن از اهمیت بسیار ویژه‌ای برخوردار است که در این رابطه با توجه به تحریم صادرات فرش دستبافت ایرانی هدف ما در کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی این است که بتوانیم با راهکارهای مختلف تحولی در وضعیت صادرات این صنعت ایجاد کنیم.

توسلی با بیان اینکه نباید اجازه بدهیم روند کاهشی میزان درآمد صادرات فرش دستبافت استان و کشورمان ادامه پیدا کند، خاطرنشان کرد: در این رابطه احیا مرکز ملی فرش ایران از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است که نباید از این امر مهم غافل شد و با جدیت پیگیر آن هستیم.

نماینده مردم شهرستانهای بهار و کبودراهنگ تصریح کرد: انحلال مرکز ملی فرش در دولت قبل خسارت جبران‌ناپذیری را به فرشبافان به ویژه فرش سنتی وارد کرد که برای احیا این مرکز پیگیری‌های متعددی در دولت قبل و دولت چهاردهم داشتیم.

وی با اشاره به تشکیل کمیته رسیدگی به وضعیت صادرات فرش ایرانی، گفت: حتماً این اقدام می‌تواند نقش موثری در وضعیت صادرات فرش ایرانی ایفا کند.

توسلی با بیان اینکه سازمان توسعه تجارت، اتاق بازرگانی و وزارت امور خارجه باید شرایط صادرات فرش را تسهیل کنند هر چند که ممکن است برخی از محدودیت‌ها نیز وجود داشته باشد، خاطر نشان کرد: با وجود تحریم‌های خارجی نباید با اعمال تحریم‌های داخلی و محدودیت صنعت فرش را نابود کنیم و وظیفه وزارت صنعت، معدن و تجارت سرپا نگهداشتن این حوزه است.

وی تصریح کرد: دولت و مجلس باید حمایت‌هایی مانند پرداخت تسهیلات و آموزش رایگان برای فرشبافان که عمده آنها از قشر روستایی جامعه هستند داشته باشند.

تولید سالیانه ۴۰ هزار مترمربع فرش دستبافت در همدان

مهدی خورشیدی، معاون بازرگانی صمت استان همدان از تولید سالیانه ۴۰ هزار مترمربع فرش دستبافت در این استان خبر داد و گفت: استان همدان دارای ۶۰ تا ۷۰ هزار نفر بافنده فرش دستبافت بوده که از این تعداد از بافندگان حدود ۳۰ تا ۴۰ هزار نفر آنان فعال هستند.

خورشیدی به ترتیب همدان، کبودراهنگ و نهاوند را دارای بیشترین تعداد بافندگان دستبافت و تولید کننده فرش دستبافت در سطح استان همدان دانست و افزود: از مجموع ۳۰ تا ۴۰ هزار نفری بافندگان فعال فرش دستبافت استان همدان تعداد ۵۵۰۰ نفر آنان معادل ۱۰ درصد بیمه تأمین اجتماعی هستند، ضمن اینکه حدود ۲۸۰۰ نفر از بافندگان نیز تحت پوشش صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستائیان و عشایر قرار دارند.

خورشیدی میانگین تولید سالیانه فرش دستبافت به ازای هر بافنده فرش در استان همدان را یک متر مربع برشمرد و ادامه داد: اکثریت تولیدات فرش دستبافت استان همدان به تهران ارسال شده و از آنجا به سایر استان‌ها فرستاده می‌شود.

وی با اشاره به ۱۵۰ واحد پشتیبان فرش دستبافت در سطح استان همدان، اظهار کرد: در هر یک از این واحدهای پشتیبان پنج تا ۱۰ نفر دارای فعالیت هستند.

خورشیدی همچنین از ۳۰ تا ۴۰ هزار دار قالی فعال در سطح استان خبر داد و افزود: بحث فرش دستبافت به‌صورت غیر مستقیم برای ۱۰ هزار نفر در سطح استان از جمله برای رنگرز و ریسنده اشتغال به همراه داشته است.

وی با بیان اینکه از زمان تحریم‌ها تاکنون فرش‌بافان سطح استان همدان به تبع دیگر همکاران خود در سطح کشور بیشتر در بحث بازار فروش و صادرات فرش دستبافت به سایر کشورها دارای مشکل هستند، تصریح کرد: بسیاری از مشکلات بافندگان فرش دستبافت سطح استان از جمله نقشه و طرح فرش و یا حتی مواد اولیه را حل کردیم اما در حال حاضر مهم‌ترین مشکل آنان تحریم‌ها و عدم صادرات قانونی فرش دستبافت ایران است.

معاون بازرگانی صمت استان همدان از پرداخت ۴۰ میلیارد تومان تسهیلات به بافندگان فرش دستبافت سطح استان همدان از ابتدای سال تاکنون خبر داد و گفت: طی تفاهم‌نامه‌ای بین مرکز ملی فرش ایران با صندوق بیمه روستاییان و عشایر بخشی از بافندگان فرش دستباف توسط کارگزاران این صندوق بیمه می‌شوند که این نوع از بیمه با قیمتی مناسب دارای ازکارافتادگی و بازنشستگی بوده و هر یک از بافندگان فرش دستبافت سطح استان همدان بدون محدودیت چه در شهر و چه در روستا در صورت مراجعه به اداره فرش مرکز استان و یا صنعت و معدن شهرستان‌ها به رایگان به صندوق روستایی و عشایری برای بیمه در این صندوق معرفی خواهند شد.

خورشیدی با بیان اینکه بافندگان فرش دستبافت به صورت مستقیم نیز برای بیمه می‌توانند به این صندوق مراجعه داشته باشند و اگر صندوق قبول نکرد با ارائه معرفی‌نامه توسط اداره فرش مشکل آنان مرتفع خواهد شد، افزود: متاسفانه برخی با سوء استفاده از بافندگان فرش از آنان می‌خواهند که مبلغی را به این سوء استفاده کنندگان پرداخت کنند تا آنان نسبت به معرفی این بافندگان فرش به صندوق بیمه روستایی و عشایری برای بیمه این بافندگان اقدام داشته باشند که در همین رابطه، چند مورد از این سوء استفاده‌کنندگان شناسایی و کار قضایی آنان در حال انجام است.

وی تاکید کرد: از بافندگان فرش دستبافت تقاضا داریم به هیچ عنوان به این افراد سوء استفاده کننده اعتماد نکرده و برای معرفی به صندوق بیمه روستایی و عشایری به آنان پول و هزینه‌ای پرداخت نکنند، بلکه به راحتی با مراجعه به اداره فرش مرکز استان و یا صمت شهرستان‌ها به‌صورت رایگان این معرفی‌نامه به آنان داده خواهد شد.

زنجیره فرش دستباف در استان همدان از تأمین نخ و ابزار تا فروش و بازاریابی نیازمند تقویت بوده و توجه ویژه به آن ضرورت دارد.

استفاده از ظرفیت فضای مجازی برای فروش فرش، به‌روزرسانی نقشه‌های قدیمی، استفاده از ظرفیت دانشگاه‌ها برای به‌روزرسانی نقشه‌ها و افزایش کیفیت فرش تولیدی، راه‌اندازی نمایشگاه دائمی فرش دستباف و مرکز فروش مواد اولیه باکیفیت و با قیمت تمام‌شده، بافت فرش متناسب با سلیقه داخل در دوران تحریم، خرید تضمینی فرش و حمایت از بافندگان با افزایش ضریب پوشش بیمه از جمله راهکارهایی است که از نظر کارشناسان تا حدودی می‌تواند این شرایط رکود فرش دستبافت را در کشور و استان تعدیل کند.

در سایه جفای تحریم و کاهش صادرات، فرش دستباف در وضعیت نامطلوب از نظر صادرات و رکود طی ۵۰ سال اخیر قرار دارد و این امر موجب شده فرش سایر کشورهای منطقه جایگزین فرش ایران در بازارهای جهانی شود و هنر بی‌نظیر فرش ایران از تحریم آسیب ببیند و از دنیای کسب و کار عقب بیفتد.

صنعت فرش ایران یکی از راه‌های انتقال فرهنگ اصیل ایران به جهان بوده که باید زخم‌های موجود بر پیکر این هنر صنعت در سایه جفای تحریم‌ها توسط مسئولین امر درمان شود.