اخبار

صادرات فرش دستباف و چشم انداز روزهای پررونق

 تهران- ایرنا- آمار دوره هشت ماهه نخست امسال از افزایش بیش از سی درصدی صادرات فرش دستباف ایران به بازارهای جهانی حکایت دارد. با وجود رشد ملموس صادرات این کالا، هنوز هم راه زیادی تا دستیابی به جایگاه مطلوب در بازار جهانی فرش در پیش است.

به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، در هفته ای که گذشت رشد صادرات فرش دستباف ایران در کنار فولاد و صنایع فلزی و همچنین جهش چشمگیر شاخص کل بازار سهام از محورهای مورد توجه مطبوعات اقتصادی بود.

 

** روند صعودی صادرات فرش دستباف

فرش یکی از محصولات صادراتی است که با گذشت سالیان پررونق و جایگاه مطلوب ایران در بازار جهانی، به وادی افول و رکود افتاد. اکنون اما تولید و تجارت فرش دستباف به نسبت سال های اخیر رونق یافته است. در همین زمینه «حمید کارگر» رئیس مرکز ملی فرش ایران اعلام داشته از ابتدای امسال تا پایان آبان، بیش از سه هزار تن فرش دستباف به ارزش 269 میلیون دلار به کشورهای مختلف صادر شد که با رشد 31 درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته همراه است.

وی افزود: متوسط صادرات فرش در 2 دهه اخیر 500 میلیون دلار در سال بود که به دلایلی همچون تحریم اقتصادی، تغییر سبک زندگی و استفاده از کفپوش‌های دیگر و بالا رفتن قیمت تمام شده فرش دستباف، این روند کاهش داشت و متوسط صادرات به 300 میلیون دلار رسید. وی گفت: در دو سه سال اخیر، روند کاهش صادرات فرش دستباف متوقف و روند افزایشی جایگزین آن شد و سال گذشته 359 میلیون دلار فرش دستباف به حدود 80 کشور صادر شد.

کارگر با بیان اینکه صادرات غیرنفتی کشور 40 میلیارد دلار در سال است، گفت: 300 میلیون دلار صادرات فرش دستباف در مقابل آن سهم بزرگی نیست، اما این صنعت می‌تواند پاسخگوی بسیاری از مشکلات باشد و دستگاه‌های گوناگون باید به شکل هم افزا به توسعه این صنعت کمک کنند.

 

** رشد صادرات صنایع فلزی

بهبود شرایط صنایع فلزی در کشور طی سال‌های اخیر موجب شده تا میزان صادرات این محصولات نیز با افزایش مواجه شود. پیش از این و در تیرماه سال‌جاری بود که مدیرکل وقت صنایع فلزی و لوازم خانگی وزارت صنعت اعلام کرد در سال‌جاری صادرات 1.2 میلیارد دلار محصولات فلزی و لوازم خانگی برای کشور هدف‌گذاری‌های شده است. این میزان صادرات نسبت به سال گذشته 30 درصد بیشتر است. حالا نیز بررسی‌ها نشان می‌دهد که حداقل تا هفت ماهه سال‌جاری میزان افزایش صادرات صنایع فلزی در کشور طبق هدف‌گذاری صورت گرفته پیش رفته است.

در همین زمینه «میکائیل عظیمی» مدیرکل دفتر صنایع معدنی فلزی وزارت صنعت، معدن و تجارت می‌گوید: پنج میلیون و 789 هزار تن محصولات صنایع فلزی در هفت ماه‌امسال به خارج از کشور صادر شده است که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته 39 درصد افزایش یافته است.

به گفته عظیمی، ارزش صادراتی تولیدات صنایع فلزی در هفت ماه‌امسال 2.5 میلیارد دلار است که در همسنجی با پارسال (2.3 میلیارد دلار)، هشت درصد رشد نشان می‌دهد. دستیابی به 4.1 میلیارد دلار صادرات محصولات صنایع فلزی تا پایان امسال برنامه‌ریزی شده است که آمارها حاکی از جلوتر بودن از برنامه است. در این مدت صادرات شمش فلزی سه میلیون و 500 هزار تن بوده که در مقایسه با مدت مشابه پارسال، از نظر وزنی 120 درصد و از نظر ارزشی 116 درصد رشد نشان می‌دهد.

 

** رونق تولید و صادرات فولاد

طبق گزارش ماه دسامبر اتحادیه جهانی آهن و فولاد، در فاصله ماه‌های ژانویه تا انتهای اکتبر سال 2017 میلادی، 41. 1 میلیارد تن فولاد در دنیا تولید شد که نسبت به مدت مشابه سال قبل 6. 5 درصد رشد داشت.

ایران که یکی از بزرگ‌ترین‌ فولادسازان خاورمیانه است و برای توسعه صنعت فولاد در سال‌های اخیر سرمایه‌گذاری زیادی انجام داده است، در 10 ماه اول امسال 9. 17 میلیون تن فولاد تولید کرد که حجم تولید این کشور نسبت به مدت مشابه سال قبل 9. 20 درصد رشد کرد.

در دهمین ماه سال جاری یعنی ماه اکتبر تولید فولاد در ایران 2. 24 درصد رشد کرده است. ایران در دهمین ماه سال 2017 میلادی 98. 1 میلیون تن فولاد را وارد بازار مصرف کرد که بازار مصرف داخلی اصلی‌ترین هدف تولید‌کنندگان فولاد ایران بود ولی برای عرضه محصولات خود به بازارهای بین‌المللی هم تلاش‌های زیادی را آغاز کرده‌اند. در این ماه همچون ماه‌های دیگر سال 2017 میلادی، آسیا اصلی‌ترین بازار هدف محصولات فولادی ایران بود.

 

** جهش چشمگیر شاخص کل بازار سهام

شاخص کل بازار سهام در معاملات در هفته گذشته با جهش 1076 واحدی توانست برای اولین بار در تاریخ خود وارد کانال 92 هزار واحدی شود. خوش‌بینی سهامداران نسبت به تعدیل مثبت سودآوری شرکت‌های پالایشی، سیگنال‌های مثبت از بازارهای جهانی و همچنین آرامش در فضای سیاست خارجی مهم‌ترین دلایل جهش یک پله‌ای شاخص کل در معاملات هفته گذشته به‌شمار می‌رود.

به این ترتیب بازدهی نماگر اصلی بازار سهام به 20 درصد رسید و این بازار توانست رتبه نخست جدول بازدهی بازارهای سرمایه‌گذاری کشور را به خود اختصاص دهد. در این میان بازار سکه و دلار با ثبت بازدهی به ترتیب 2. 16 و 4. 12 درصدی در رتبه‌های بعدی قرار گرفتند. بازدهی بازار پول نیز با احتساب نرخ سالانه 15 درصدی به حدود 11 درصد رسید.

در روزهای نخست آذر ماه سکه پیشتاز بازارها بود. در آن بازه زمانی به دلیل اینکه افزایش قیمت طلای جهانی و نرخ دلار، جهش قیمت سکه را توجیه نمی‌کرد، بسیاری از فعالان روند اصلاحی را برای این بازار پیش‌بینی کردند. در ادامه مطابق انتظارات همگام با کاهش اندازه حباب بازار سکه، بورس تهران تحت تاثیر چند عامل به تدریج فاصله بازدهی خود را از دیگر بازارها افزایش داد و رکورد‌های متعددی را به ثبت رساند